Ekonomi Bakanlığı Teşvik Hibe Ve Destekleri

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Hibe Ve Destekleri

Ekonomi Bakanlığı Nedir?
Ekonomi Bakanlığı, 2011 yılında Bakanlıklar bünyesinde gerçekleşen yeniden yapılanma süreci sonunda Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın lağvedilmesi sonucunda kurulmuştur. Gelinen noktada “İhracatta Devlet Destekleri”, “Yatırım Teşvik Sistemi”, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ve Hariçte İşleme Rejimi olmak üzere birçok farklı alanda KOBİ’lere, girişimcilere ve ihracatçılara çeşitli teşvik ve destekler sunmaktadır.

Ekonomi Bakanlığı düzenli olarak dış ticaret istatistikleri, ekonomik istatistikler ve serbest bölge istatistikleri yayımlamaktadır.

Ekonomi Bakanlığı Desteklerinden Hangi Sektörler Faydalanabilmektedir?
Ekonomi Bakanlığı desteklerine, desteğin tipine göre sektörel dış ticaret şirketleri, fuar organizasyon şirketleri, yazılım veya ticari faaliyete bulunan işletmeler ve sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler faydalanabilmektedir. Sektörlerle ilgili detaylı bilgi, aşağıda yer alan desteklerin ilgili sayfalarında yer almaktadır.

Dâhilde İşleme Rejimi Nedir?
Dâhilde İşleme Rejimi, yurtdışına ihracatı yapılacak mal ve ürünlerin hammaddelerinin, şartlı muafiyete tabi tutularak ithal edilmesi işlemidir. İthal edilen hammaddeler ülke içinde işlenip, işlendikten sonra ihraç edilmesi zorunludur. Dâhilde İşleme Rejimi’nden faydalanabilmek için, ihracatçı firmanın Türkiye’de bulunması ve Dâhilde İşleme Belgesi alması zorunludur.

Ekonomi Bakanlığı Destekleri

·Uluslararası Nitelikteki Yurt İçi İhtisas Fuarlarının Desteklenmesi
Destek ile uluslararası nitelikteki yurtiçi ihtisas fuarlarının dış tanıtımının sağlanması ve uluslararası düzeyde katılımın artırılması amaçlanmaktadır.

·Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi
Bu destek ile Türkiye’de ticari ve sınai faaliyette bulunan, tarım ya da yazılım sektörlerinde faaliyetini sürdüren şirketler tarafından çevre, kalite,

·İstihdam Yardımı
Bu destek ile Sektörel Dış Ticaret Şirketi unvanına sahip firmaların, dış ticaret işlemlerini yürütmek üzere, nitelikli eleman istihdamının alınmasının teşvik.

·Yurt Dışı Fuarlara Katılım Desteği

Firmaların yurt dışında yapılan fuarlara iştiraki ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılımlarının sağlanması

·Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi

Bu destek ile firmaların ürünlerinin pazarlama ve tanıtımının yapılmasını sağlamak, bu çerçevede yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım, marka tescil giderleri.

· Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi

“İhracatçı Birlikleri”, “Üretici Dernekleri”, “Üretici Birlikleri”nin, sektörlerinin yurtdışında tanıtımı amacıyla gerçekleştirecekleri harcamalara ilişkin.

·Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği
Bu destek programı, “Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği”, “Pazara Giriş Desteği”, “Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Programlarının Desteklenmesi”

·Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE)
Bu destek ile Türkiye’de hizmetler ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracak eğitim ve danışmanlık.

·Tasarım Desteği
Markalaşmanın önemli bir unsuru olan tasarımın doğrudan desteklenebilmesini teminen; tasarımcı şirketleri, tasarım ofisleri ile Birlikler, tasarım dernekleri