TÜBİTAK Destekleri

Tübitak Proje Destekleri

TÜBİTAK Ulusal Destek Programları ile Türkiye’deki özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek ve bu yolla Türk sanayisinin araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, proje esaslı Ar-Ge faaliyetlerini desteklemektedir.

Yapılan başvurularda projelerin %75’i KOBİ’lere, %25’i ise büyük işletmelere ait olduğu belirtilmiştir. Destek alan kuruluşların, büyük bir çoğunluğunu yine KOBİ’ler oluşturmaktadır. KOBİ’leri Ar-Ge yaptırmaya özendirmek için firmalar tarafından sunulan ilk 2 projenin % 75’e kadar geri dönüşümsüz olarak desteklenmesi amaçlanıyor. Bu amaçla;

Ürün bazında: Yeni bir ürün üretilmesi, Mevcut ürünün geliştirilmesi, Ürün kalitesi veya standardının geliştirilmesi.
Makine bazında: Yeni makine geliştirilmesi, Yeni tekniklerin geliştirilmesi, Yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi hedeflenmelidir.
Yenilik bazında: Dünya’da yeni, Türkiye’de yeni olması hedeflenmektedir.

Destek Kapsamı:
Personel giderleri,
Proje personeline ait seyahat giderleri,
Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
Makine Ekipman giderleri,
Malzeme ve sarf giderleri,
Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri.
Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.
Proje çıktısı ürün ile ilgili olarak Türk Patent Enstitüsü’nden alınacak patent tescili, faydalı model tescili ve endüstriyel tasarım tescil giderleri destek kapsamındadır.
Proje Hazırlama ve Hazırlatma Giderleri İle Yeminli Mali Müşavir Giderleri destek kapsamındadır.